Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami 📖
Składniki:- 200g herbatników
- 100g masła
- 500g twarogu
- 200g śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Herbatniki kruszymy na drobne okruszki, najlepiej za pomocą blendera lub ręcznego tłuczka. Masło rozpuszczamy i dodajemy do herbatników, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją na dno formy do pieczenia, wciskając i wyrównując.
2. W misce mieszamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń waniliowy i sok z cytryny. Dodajemy jajka i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
3. Masa serowa wylewamy na herbatnikowe dno w formie, równomiernie rozprowadzając.
4. Brzoskwinie z puszki kroimy na małe kawałki i układamy na wierzchu masy serowej.
5. Sernik na zimno wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby stężał i dobrze schłodził.
6. Gotowy sernik przed podaniem możemy udekorować polewą czekoladową lub bitą śmietaną, według własnego uznania.
Smacznego!