Przepis na sernik na zimno z torebki 📖

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g twarogu
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 15 g żelatyny
- 100 ml gorącej wody

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszamy w misce na drobne kawałki.
2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami, aż uzyskamy jednolitą masę.
3. Przekładamy masę z herbatników na dno formy (np. tortownicy) i równomiernie rozprowadzamy, tworząc spód.
4. W osobnej misce miksujemy twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
7. Gotową masę serową wylewamy na spód z herbatników.
8. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (lub całej nocy), aby stężał.
9. Przed podaniem dekorujemy sernik ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit sernik na zimno
sernik na zimno
sernik na zimno fit
sernik na zimno gellwe
sernik na zimno dla cukrzyka