Przepis na sernik na zimno gellwe 📖

Oto przepis na sernik na zimno według Gellwe:

Składniki:
- 200g herbatników
- 120g masła
- 800g serka homogenizowanego waniliowego
- 100g cukru
- 250ml śmietany kremówki
- 10g żelatyny
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Owoce do dekoracji

1. Rozdrobnij herbatniki na kruszonkę. Możesz użyć do tego blendera lub zwykłego wałka i folii spożywczej.
2. Masło rozpuść w garnku i dodaj do herbatników. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotuj tortownicę, o średnicy około 24cm, i wyłóż jej dno masą herbatnikową. Wyrównaj ją łyżką.
4. Serek homogenizowany, cukier i cukier waniliowy umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
6. Żelatynę wymieszaj z wodą i pozostaw na kilka minut, aby napęcznieła. Następnie rozpuść ją na kąpieli wodnej.
7. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i wymieszaj.
8. Powoli dodawaj ubitą śmietanę do masy serowej, delikatnie mieszając.
9. Gotową masę serową wylej na spód herbatnikowy w tortownicy.
10. Wstaw sernik do lodówki na około 4-6 godzin, aby stężał.
11. Po schłodzeniu wyjmij sernik z formy i ozdób go ulubionymi owocami.

Gotowy sernik na zimno Gellwe jest idealny do podania na letnie przyjęcia lub jako deser dla całej rodziny. Smacznego!

Podobne przepisy

karpatke gellwe
gofry gellwe
ciasto czekoladowe gellwe
sernik na zimno
sernik na zimno fit