Przepis na sernik new york 📖

Oto przepis na sernik New York:

Składniki:
- 250g biszkoptów
- 120g masła, roztopionego
- 500g serka ricotta
- 400g serka kremowego
- 200g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- Śmietana kremówka (opcjonalnie, do podania)

Instrukcje:
1. Rozkrusz biszkopty w misce, a następnie dodaj roztopione masło. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Przygotuj tortownicę (o średnicy około 23 cm) poprzez wysmarowanie jej masłem lub użycie papieru do pieczenia.
3. Umieść mieszankę biszkoptową na dnie tortownicy i równomiernie rozprowadź, aby stworzyć spód sernika. Włóż ją do lodówki, aby się stężała.
4. W dużej misce połącz serki (ricotta i kremowy) i cukier. Użyj miksera lub trzepaczki, aby uzyskać gładką konsystencję.
5. Dodaj jajka, jedno po drugim, starannie mieszając po każdym dodaniu.
6. Następnie dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
7. Wyjmij tortownicę z lodówki i delikatnie wlej masę serową na spód biszkoptowy.
8. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz około 1 godziny w temperaturze 160°C.
9. Sprawdź gotowość sernika, wkładając w niego patyczek. Jeśli wychodzi czysty, sernik jest gotowy. W przeciwnym razie, piecz go jeszcze przez kilka minut.
10. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia. Następnie przenieś go do lodówki na minimum 4 godziny lub przez całą noc.
11. Przed podaniem, przeciąć kawałki sernika i podawać z bitą śmietaną kremówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
sernik mars
sernik mango