Przepis na sernik niemiecki 📖

Przepis na sernik niemiecki:

Składniki:
- 200 g herbatników
- 120 g masła
- 500 g sera twarogowego
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1 cytryny

Wykonanie:
1. Herbatniki rozgnieć w misce, a następnie dodaj rozpuszczone masło. Składniki dokładnie wymieszaj.
2. Powstałą masę herbatnikową przekładaj na dno blaszki do pieczenia, równomiernie ją rozprowadź i wciśnij w spód. Możesz użyć również tortownicy.
3. W osobnej misce zmiksuj ser twarogowy, mascarpone, cukier oraz ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolita masa.
4. Następnie dodaj jajka i mąkę. Całość ponownie mieszaj.
5. Do masy serowej wlej sok z cytryny i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki.
6. Gotową masę serową wlej na wcześniej przygotowaną warstwę herbatnikową.
7. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch nabierze złocistej barwy.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku, aby powoli ostygł.
9. Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
10. Przed podaniem sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc.

Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki po niemiecki
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik fit
sernik
sernik na zimno fit