Przepis na sernik pistacjowy 📖

Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g sera twarogowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki posiekanych pistacji

Przygotowanie:
1. Rozdrobnij herbatniki na kruszonki, a masło rozpuszcz na patelni. Połącz i wyłóż do spodu formy do pieczenia o średnicy 24 cm. Wyrównaj naczynie i włóż do lodówki, by się schłodziło.

2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

3. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Wbijaj jajka pojedynczo, dobrze mieszając ciasto i dodając następne dopiero po wymieszaniu poprzedniego.

4. Wyjmij formę z herbatnikowym spodem z lodówki. Posyp połowę pistacji na spód. Delikatnie wlej masę z serka na przygotowany spód.

5. Piecz sernik w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do całkowitego ostygnięcia.

6. Przed podaniem posyp sernik resztą pistacji. Gotowe!

Podobne przepisy

mazurek pistacjowy
tort pistacjowy
krem pistacjowy do tortów
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik fit