Przepis na tort pistacjowy 📖
Składniki:- 200 g ciastek zielonych herbatników pistacjowych
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 400 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki galaretki pistacjowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka pasty pistacjowej (opcjonalnie)
- kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
- 100 g pistacji, posiekanych
Wykonanie:
1. W malakserze zmiel herbatniki pistacjowe na drobne okruszki. Przełóż je do miski i dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2. Przełóż masę na dno formy do tortu o średnicy około 20-22 cm. Wyrównaj ją łyżką, aby utworzyć spód tortu. Wstaw formę do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
4. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj ostudzoną białą czekoladę i delikatnie wymieszaj.
5. Jeśli chcesz, możesz dodać galaretkę pistacjową, pastę pistacjową lub aromat migdałowy. Mieszaj delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
6. Wyjmij formę z lodówki i wlej masę na spód herbatnikowy.
7. Posyp wierzch posiekanymi pistacjami.
8. Wstaw tort do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby składniki się schłodziły i stężały.
9. Po tym czasie tort pistacjowy jest gotowy do podania!