Przepis na sernik po królewsku 📖

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem lub przetrzyj przez sito.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
4. Dodaj do masy żółtka utartego twarogu, mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy oraz skórkę z otartej cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywno.
6. Do masy twarogowej dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
7. Na koniec dodaj do masy ubite białka i powoli je wmieszaj, aby zachować puszystość ciasta.
8. Wylej masę serową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz sernik w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż masa się ścięła i brzegi sernika będą lekko zrumienione.
10. Po upieczeniu, pozostaw sernik do ostygnięcia w zamkniętej piekarni.
11. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z formy i schłódź w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc.
12. Podawaj po schłodzeniu, najlepiej posypany cukrem pudrem lub polany owocową galaretką. Smacznego!

Podobne przepisy

indyka po królewsku
sledzie po krolewsku
szarlotkę po królewsku
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik