Przepis na sledzie po krolewsku 📖

Składniki:
- Filety śledziowe (ok. 500g)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 2 jabłka
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Śledzie dobrze opłucz i zanurz w letniej wodzie na około 30 minut, aby zmniejszyć ich sól. Następnie odsącz i pokrój na kawałki.
2. Cebule, marchewki, pietruszkę i jabłka obierz oraz pokrój w kostkę.
3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
4. Na patelni podsmaż cebulę, marchewkę i pietruszkę, aż staną się miękkie.
5. W dużym garnku umieść pokrojone śledzie, duszone warzywa oraz jabłka. Całość gotuj aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj ugotowane ziemniaki.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami octu. Delikatnie wymieszaj całość.
7. Wymieszaj majonez z pozostałymi dwoma łyżkami octu i dodaj do potrawy.
8. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
9. Sledzie po królewsku gotowe są do podania. Możesz je podawać na ciepło lub po schłodzeniu.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka po królewsku
sernik po królewsku
szarlotkę po królewsku
śledzie wielkanocne
śledzie z beczki