Przepis na sernik po niemiecku 📖
Przepis na sernik po niemiecku:Składniki:
- 250g herbatników
- 100g masła
- 500g serka mascarpone
- 250g twarogu
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. Rozgnieć herbatniki w malakserze lub umieść je w woreczku i staraj się je rozkruszyć przy użyciu wałka.
2. Rozpuść masło i połącz je z rozkruszonymi herbatnikami. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotowany spód z herbatników wylej na spód formy do pieczenia i dokładnie wygładź.
4. W rondelku podgrzej ser mascarpone, twaróg, cukier i sok z cytryny, aż masa się rozpuści i połączy.
5. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do masy serowej i wymieszaj.
6. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, stale mieszając, aż składniki się połączą.
7. Powoli wlej śmietanę kremówkę do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
8. Na końcu delikatnie wmieszaj ubitą na sztywną pianę z białek.
9. Gotową masę serową wylej na spód z herbatników w formie do pieczenia.
10. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut w temperaturze 160°C.
11. Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
12. Po ostygnięciu sernik włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
13. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi dodatkami, jak owoce, bitą śmietaną, czy polewą czekoladową.
Smacznego!