Przepis na sernik po niemiecku 📖

Przepis na sernik po niemiecku:

Składniki:
- 250g herbatników
- 100g masła
- 500g serka mascarpone
- 250g twarogu
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
1. Rozgnieć herbatniki w malakserze lub umieść je w woreczku i staraj się je rozkruszyć przy użyciu wałka.
2. Rozpuść masło i połącz je z rozkruszonymi herbatnikami. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotowany spód z herbatników wylej na spód formy do pieczenia i dokładnie wygładź.
4. W rondelku podgrzej ser mascarpone, twaróg, cukier i sok z cytryny, aż masa się rozpuści i połączy.
5. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do masy serowej i wymieszaj.
6. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, stale mieszając, aż składniki się połączą.
7. Powoli wlej śmietanę kremówkę do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
8. Na końcu delikatnie wmieszaj ubitą na sztywną pianę z białek.
9. Gotową masę serową wylej na spód z herbatników w formie do pieczenia.
10. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut w temperaturze 160°C.
11. Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
12. Po ostygnięciu sernik włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
13. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi dodatkami, jak owoce, bitą śmietaną, czy polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti po niemiecku
tort po niemiecku
carbonare po niemiecku
żurek po niemiecku
zupę po niemiecku