Przepis na sernik ruski 📖
Składniki:- 500 g sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżka bułki tartej, do wysypania formy
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Ser twarogowy przeciśnij przez sito.
3. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, a następnie dobrze ubij mikserem.
4. Dodaj przeciśnięty ser twarogowy, mąkę, kwaśną śmietanę, masło (w temperaturze pokojowej) i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj składniki.
5. Białka ubij na sztywną pianę.
6. Do masy serowej dodaj delikatnie pianę z białek, mieszając wszystko łopatką (unikaj energicznego mieszania, by nie opadły).
7. Formę do pieczenia sernika wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
8. Masę serową wlej do formy i wyrównaj wierzch.
9. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40-50 minut.
10. Po upieczeniu pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez kilkanaście minut. Następnie wyjmij, przestudź i schłódź w lodówce.
11. Gotowy sernik ruski najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!