Przepis na sernik skubaniec 📖

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka kruszonki (można przygotować z mieszanki mąki, masła i cukru)

Przygotowanie:
1. Twaróg dokładnie zmiel blenderem lub przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.
2. Do twarogu dodaj jajka, cukier, mąkę pszenno-ziemniaczaną, olej roślinny, śmietankę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż połowę przygotowanej masy serowej.
4. Na środku ułóż warstwę kruszonki i delikatnie dociskaj ją do masy.
5. Następnie wlej pozostałą masę serową.
6. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy nabierze złocisto-brązowego koloru.
7. Po upieczeniu sernik zostaw w piekarniku jeszcze na kilka minut, a następnie wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
8. Gotowy sernik skubaniec najlepiej smakuje schłodzony i podany z owocami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto skubaniec
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
sernik malinowy