Przepis na sernik straciatella 📖
Składniki:- 500 g sera białego, sernikowego
- 200 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 100 g startej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
1. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudź.
2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
3. Ser biały rozgnieć widelcem lub utrzyj na gładką masę w blenderze.
4. Do masy jajecznej dodaj ser biały i mascarpone. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ponownie wymieszaj.
6. Dodaj mąkę pszenną i kakao. Wymieszaj do połączenia składników.
7. Na koniec dodaj startą gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj.
8. Formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
9. Wlej masę serową do formy i wyrównaj wierzch.
10. Piecz sernik w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut. Upewnij się, że w środku sernik jest ścięty.
11. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 10-15 minut.
12. Wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
13. Gdy sernik całkowicie się ostudzi, wstaw go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
14. Przed podaniem posyp sernik startą gorzką czekoladą.
Smacznego!