Przepis na sernik szarpany 📖

Przepis na sernik szarpany:

Składniki:
- 500 g sera białego
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól w misce.
2. Dodaj masło i utrzyj składniki ze sobą, aż powstanie kruszonka.
3. Na stolnicy zostaw 2/3 kruszonki i z resztą przyłóż na dno tortownicy, dociskając ją do spodu.
4. W osobnej misce ubij jaja z cukrem na puszystą masę.
5. Dodaj ser biały do miski z jajkami i cukrem, delikatnie mieszając składniki.
6. Wylej masę serową na spód z kruszonką i posyp resztą kruszonki na wierzch.
7. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
8. Sernik będzie gotowy, gdy wierzch zyska złocisty kolor i w środku nie będzie drżeć.
9. Gdy sernik ostygnie, wyjmij go z formy i przechowuj w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik szarpany
chlebek szarpany
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik fit
sernik