Przepis na jabłecznik szarpany 📖
Oto prosty przepis na tradycyjny, domowy jabłecznik szarpany:Składniki:
- 4-5 jabłek
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Jabłka należy obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj również masło i rozkrusz je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Do masy kruszonki dodaj jajko i zagnieć aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość zimnej wody.
4. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep ją 2/3 porcji ciasta. Wyrównaj warstwę ciasta i ułóż na niej pokrojone jabłka.
5. Wierzch jabłek posyp pozostałą 1/3 ciasta w formie kruszonki.
6. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
7. Po upieczeniu, wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.
8. Gotową szarpankę możesz podać na ciepło lub na zimno, według gustu.
Smacznego!