Przepis na sernik tradycyjnkruchym spodzie 📖
Przepis na sernik tradycyjny z kruchym spodem:Składniki na spód:
- 200 g ciastek kruchych (np. herbatniki)
- 50 g masła
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego, półtłustego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
Przygotowanie:
1. Rozkrusz ciastka kruche i umieść je w misce.
2. Rozpuszcz masło, a następnie wlej je do misy z ciastkami kruchymi. Wykorzystując drewnianą łyżkę, dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotowaną masę przekładaj do formy o średnicy około 24 cm, równomiernie rozprowadzając i dociskając do spodu formy.
4. Wstaw formę do lodówki na około 30 minut, aby spód dobrze stężał.
5. W międzyczasie przygotuj masę serową. W dużym naczyniu umieść ser biały i cukier. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijaj składniki, aż będą gładkie i połączone ze sobą.
6. Dodaj jajka, jedno po drugim, nadal ubijając masę.
7. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie. Na końcu dodaj śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
8. Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na schłodzony spód. Smoothie powierzchnię, aby równomiernie rozprowadzić masę.
9. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Sprawdź, czy sernik jest gotowy, wkłuwając w niego wąski nóż - powinien on wyjść czysty.
10. Wyłącz piekarnik, zostaw sernik w środku i otwórz go delikatnie na kilka minut, aby pozwolić mu stopniowo ostygnąć.
11. Po ostygnięciu, wyjmij sernik z piekarnika i odstaw go na blat. Gdy sernik całkowicie ostygnie, przechowuj go w lodówce przez kilka godzin lub przez noc, aby dobrze się skonsolidował.
12. Gotowy sernik można udekorować na wierzchu owocami (np. truskawkami, malinami) lub posypać kruszonką.
Smacznego!