Przepis na sernik ucierany 📖
Przepis na sernik ucierany:Składniki:
- 500g sera twarogowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1. Twaróg przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć na gładką masę.
2. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Wszystko razem wymieszać.
3. Do masy dodawać po jednym jaju, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
5. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
6. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
7. Przełożyć masę serową do formy i wyrównać wierzch.
8. Sernik piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Sprawdzić, czy jest już upieczony wbijając w środek drewnianą wykałaczkę - jeśli wykałaczka będzie sucha, sernik jest gotowy.
9. Po upieczeniu sernik wystudzić w formie, a następnie przelać na półmisek.
Smacznego!