Przepis na sernik włoszczowa 📖
Przepis na sernik włoszczowa:Składniki:
- 500g sera twarogowego
- 4 jajka
- 200g cukru
- 100g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200ml śmietany kremówki
- owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki)
Wykonanie:
1. Najpierw oddzielamy białka od żółtek jajek.
2. W osobnych miseczkach miksujemy żółtka z połową cukru do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy.
3. Masło rozpuszczamy i studzimy.
4. Do masy jajecznej dodajemy ser twarogowy, przestudzone masło oraz pozostałą część cukru. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
6. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę.
7. Stopniowo dodajemy ubitą pianę do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką, aby nie opadły.
8. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
9. Przekładamy masę serową do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Wierzch sernika możemy udekorować owocami według własnego uznania, np. malinami lub truskawkami.
11. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 60-70 minut (do momentu, gdy wierzch sernika będzie lekko zrumieniony).
12. Po upieczeniu, wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
13. Gotowy sernik włoszczowa możemy podać schłodzony, najlepiej po kilkugodzinnym pobycie w lodówce.
Smacznego!