Przepis na sernik z kruszonką kakaową 📖

Przepis na sernik z kruszonką kakaową:

Składniki:
- 250g herbatników
- 120g masła
- 500g twarogu
- 200g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 200ml śmietany kremówki

1. Rozkrusz herbatniki w misce lub za pomocą malaksera.
2. W rondlu rozpuść masło i wymieszaj je z kruszonkami. Powstałą masę wyłóż na spód formy do pieczenia, dociskając ją do równomiernego rozłożenia.
3. W osobnej misce wymieszaj twaróg, cukier, jajka, mąkę, kakao i śmietanę, aż powstanie jednolita masa.
4. Masę serową wlej na spód herbatnikowy.
5. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez około 60 minut, aż cały sernik się ścięgnie.
6. Gdy sernik ostygnie, przygotuj kruszonkę kakaową. Wymieszaj 2 łyżki kakao z 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Dodaj łyżkę masła i palcami rozetrzyj, aż powstanie kruszonka.
7. Posyp wierzch sernika kruszonką kakaową.
8. Sernik wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut, aż kruszonka lekko zbrązowieje.
9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy sernik ostygnie, wyjmij go z piekarnika i schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

kruszonką kakaową
sernik z bezą i kruszonką
sernik z brzoskwiniami i kruszonka
sernik z kruszonka czekoladowa
sernik z kruszonką i brzoskwiniami