Przepis na sernik z kruszonką i brzoskwiniami 📖

Składniki:

Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła

Ciasto:
- 250 g sera białego, np. twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wanilii

Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie

Wykonanie:

1. Przygotuj kruszonkę, mieszając w misce mąkę, cukier i masło, aż powstanie konsystencja kruszonki. Wstaw ją na chwilę do lodówki.

2. W osobnej misce umieść ser biały i cukier, i wymieszaj je razem.

3. Dodaj jajka, mąkę, skrobię ziemniaczaną, śmietanę, sok z cytryny i wanilię do masy serowej, i dokładnie wymieszaj.

4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż brzoskwinie odsączone z syropu.

5. Na warstwie brzoskwiń rozsmaruj masę serową.

6. Na wierzchu równomiernie posyp ciasto przygotowaną wcześniej kruszonką.

7. Wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika i piecz go przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C.

8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, zostaw sernik w środku na około 15 minut, a następnie wyjmij go i odstaw do całkowitego wystudzenia.

9. Gotowy sernik z kruszonką i brzoskwiniami można podawać na zimno, po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z brzoskwiniami i kruszonka
sernik z brzoskwiniami
sernik królewski z brzoskwiniami
sernik z bezą i brzoskwiniami
sernik z wiaderka z brzoskwiniami