Przepis na sernik z kruszonka czekoladowa 📖
Składniki:- 250g herbatników
- 150g masła
- 500g sera twarogowego
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Rozdrobnić herbatniki w malakserze lub zgnieść w plastikowym woreczku.
2. Masło roztopić i wymieszać je z rozgniecionymi herbatnikami. Otrzymaną masą wyłożyć dno formy do sernika, dociskając ją równomiernie.
3. Ser twarogowy utrzeć z cukrem na gładką masę.
4. Dodawać pojedynczo jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
5. Wsypać mąkę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
7. Przygotowaną czekoladę wmieszać w masę serową, dokładnie łącząc składniki.
8. Masę serową wlać na spód z herbatników w formie.
9. Wierzch sernika posypać płatkami migdałowymi.
10. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni C.
11. Po upieczeniu wyjąć sernik z pieca i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
12. Przed podaniem, schłodzonego sernika udekorować dodatkowymi kawałkami czekolady, migdałami lub bitą śmietaną.
Smacznego!