Przepis na sernik z brzoskwiniami i kruszonka 📖

Składniki:
- 250g suchych herbatników
- 100g miękkiego masła
- 500g serka homogenizowanego (np. serka waniliowego)
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. W misce rozdrobnij herbatniki na drobne okruszki. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
3. Przełóż mieszankę herbatnikową do formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając po dnie. Włóż do lodówki na 15 minut, aby się stężało.
4. W dużej misce umieść serek homogenizowany, cukier, jajka, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksuj składniki, aż uzyskasz gładką masę.
5. Z puszki odcedź brzoskwinie, a następnie umieść je na uszczelnionej masie serowej. Włóż do lodówki przez chwilę.
6. Na wierzch serka wyłóż kruszonkę, którą przygotujesz z 3 łyżek mąki, 2 łyżek masła i 2 łyżek cukru. Skruszonką posyp wierzch sernika.
7. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż sernik nabierze złocistej barwy.
8. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż go do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził i stężał.
9. Gdy sernik jest już schłodzony, delikatnie wyjmij go z formy i podawaj na talerzach.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z kruszonką i brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami
sernik królewski z brzoskwiniami
sernik z bezą i brzoskwiniami
sernik z wiaderka z brzoskwiniami