Przepis na sernik z mascarpone 📖

Składniki:
- 400 g masy kajmakowej lub serka mascarpone
- 200 g herbatników
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
2. Herbatniki kruszymy na drobne okruszki w blenderze lub wyrabiamy ręcznie.
3. Dno formy do pieczenia o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
4. Herbatnikowe okruszki mieszamy z rozpuszczonym masłem i równomiernie rozkładamy na dnie formy, lekko dociskając.
5. Masę kajmakową (lub serek mascarpone) umieszczamy w dużej misce i dokładnie rozpuszczamy ją widelcem.
6. Do masy dodajemy cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Jajka roztrzepujemy widelcem w osobnej misce, a następnie dodajemy je do masy kajmakowej. Wszystko razem dobrze mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
8. Gotową masę wlewamy na spód z herbatników.
9. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez około 60 minut.
10. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku, aż zacznie się delikatnie chłodzić.
11. Schłodzony sernik wyjmujemy z formy, dekorujemy ulubionymi owocami lub polewą czekoladową i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik mascarpone
sernik na zimno z mascarpone
sernik tylko z mascarpone
sernik oreo z mascarpone
sernik z wiaderka z mascarpone