Przepis na sernik z wiaderka jana 📖

Składniki:
- 1 kg twarogu
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
1. Twaróg przetrzyj przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
2. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem waniliowym na gładką masę.
3. Dodaj jajka i cały czas mieszaj, aż składniki się połączą.
4. Następnie dodaj utarty twaróg, mąki ziemniaczaną i pszenną, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
5. Wylej masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
6. Piecz sernik w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 60-70 minut, aż się ładnie zezłoci.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku na 15 minut, zanim go wyjmiesz.
8. Studzony sernik wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby był dobrze schłodzony przed podaniem.
9. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem lub udekoruj świeżymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik z wiaderka
sernik z wiaderka fit
sernik z wiaderka z rosa
sernik z wiaderka bez budyniu