Przepis na sernik z wiaderka joli 📖
Składniki:- 1 kg sera z wiaderka Joli
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 50 g masła
- 1 opakowanie herbatników
Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkruszamy i mieszamy z roztopionym masłem. Powstałą masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzając i dociskając.
2. W dużej misce ser z wiaderka Joli rozgniatamy widelcem na gładką masę.
3. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i mąkę do sera, dokładnie mieszając.
4. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując całość.
5. Na koniec dodajemy śmietanę i znów dokładnie mieszamy.
6. Powstałą masę serową wylewamy na przygotowane ciasto z herbatników.
7. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C.
8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w nim do ostygnięcia.
9. Gdy sernik jest już zimny, najlepiej przechować go w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Gotowy sernik z wiaderka Joli można udekorować owocami, polewą czekoladową, bitą śmietaną lub według własnych upodobań. Smacznego!