Przepis na sernik z wiaderka na spodzie z herbatników 📖

Przepis na sernik z wiaderka na spodzie z herbatników:

Składniki:
- 250g herbatników
- 120g masła
- 500g twarogu
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- starta skórka z 1 cytryny
- opcjonalnie: owoce do dekoracji (np. truskawki)

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki umieść w woreczku strunowym i rozgnieć je wałkiem do uzyskania kruszenia.
2. Masło roztop w garnku, dodaj do niego kruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotowaną masę przełóż na spód tortownicy (o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że spód jest równomiernie dociskany. Postaw na chwilę do lodówki.
4. Twaróg umieść w misce i rozgnieć go widelcem na jednolitą konsystencję.
5. Dodaj cukier, jajka, śmietanę, mąkę, esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Masę serową wylej na herbatnikowy spód w tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
7. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut w temperaturze 160°C.
8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik jeszcze na 15 minut.
9. Po tym czasie, wyjmij sernik i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
10. Gdy sernik będzie już zimny, wyjmij go z tortownicy, udekoruj owocami (np. truskawkami) i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka na ciemnym spodzie
sernik z wiaderka na kruchym spodzie
sernik z wiaderka na spodzie z ciastek
sernik z wiaderka z budyniem na kruchym spodzie
sernik z wiaderka na kruchym spodzie z brzoskwiniami