Przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie z brzoskwiniami 📖

Składniki:
- 250 g kruchych ciastek (np. digestive)
- 125 g masła
- 500 g sera białego (np. twarogu)
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 puszka brzoskwiń (400 g)
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy masło i studzimy je.
2. Ciastka umieszczamy w woreczku strunowym i rozdrabniamy je np. wałkiem.
3. Kruchą masę mieszamy z rozpuszczonym masłem, aż wszystkie ciastka dobrze się połączą.
4. Przygotowanym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy około 24 cm, dociskając porządnie.
5. Wkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
6. W międzyczasie miksujemy ser biały na gładką masę.
7. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i mąkę, cały czas mieszając.
8. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu, aż składniki się połączą.
9. Na uprzednio przygotowanym spodzie, wykładamy równomiernie masę serową.
10. Odsączamy brzoskwinie z puszki i kroimy je w plasterki.
11. Układamy plasterki brzoskwiń na cieście serowym.
12. Sernik pieczemy w temp. 175°C przez około 50-60 minut, do momentu aż masa się ścięła i lekko zezłoci na wierzchu.
13. Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawiamy do ostygnięcia w tortownicy.
14. Przed podaniem, sernik można posypać cukrem pudrem.
15. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka na kruchym spodzie
sernik z wiaderka z budyniem na kruchym spodzie
sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha
sernik na kruchym spodzie
dobry sernik na kruchym spodzie