Przepis na sernik z wiaderka piątnica 📖

Przepis na sernik z wiaderka Piątnica:

Składniki:
- 500 g serka z wiaderka Piątnica
- 200 g ciastek digestive
- 100 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 250 g śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Ciastka digestive umieść w woreczku strunowym i rozgnieć wałkiem do uzyskania kruszek.

2. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do rozgniecionych ciastek i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy i wyrównaj.

3. Jajka oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

4. W osobnej misce utrzyj ser Piątnica na gładkiej masie, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka, mąki, ekstrakt waniliowy i ubitą śmietanę kremówkę. Całość wymieszaj dokładnie.

5. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.

6. Gotową masę serową przełóż na przygotowany spód ciastkowy w tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.

7. Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i daj mu ostygnąć. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, aby się dobrze schłodził.

8. Przed podaniem sernika z wiaderka Piątnica możesz udekorować go bitą śmietaną, owocami lub posypką czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka piątnica bez masła
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik z wiaderka fit
sernik z wiaderka
sernik z wiaderka z owocami