Przepis na sernik z wiaderka pilos 📖
Składniki:- 500g wiaderka serka pilos
- 200g herbatników
- 100g masła
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Wylej herbatniki do plastikowej worka i rozgnieć je na drobne kawałki za pomocą wałka do ciasta.
2. Stop masło w rondlu i wymieszaj z rozgniecionymi herbatnikami.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm. Spód tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia, aby ciasto łatwo można było wyjąć.
4. Na dno tortownicy wyłóż masę z herbatników z masłem, dociskając ją do spodu równomiernie. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
5. Rozbij jajka do miski i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubij mikserem na puszystą masę.
6. Do masy jajecznej dodaj ser pilos, sok z cytryny oraz mąkę pszeniczną. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
7. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej masę serową na spód z herbatników.
8. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C.
9. Sernik piecz przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony i nieco uniesiony.
10. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
11. Po ostudzeniu wyjmij sernik z tortownicy i schłódź go w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc.
12. Sernik możesz podawać na zimno, udekorowany owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!