Przepis na sernik z wiaderka z budyniem 📖

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie ciastek tłuczonych
- 100 g masła

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu umieść ser twarogowy, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. W rondlu przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. Pozostaw go do ostygnięcia.
3. Dodaj ostudzony budyń do naczynia z masą serową i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
4. W osobnym naczyniu rozpuść masło.
5. W małym rondelku rozpuść masło i dodaj do niego tłuczone ciastka. Dokładnie wymieszaj.
6. Na spodzie tortownicy (o średnicy ok. 24 cm) ułóż warstwę tłuczonych ciastek z masłem i dociskaj delikatnie, aby utworzyć spód.
7. Na nasączonych ciastkach równomiernie rozsmaruj masę serową.
8. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku, aż ostygnie.
10. Schłodzony sernik wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
11. Przed podaniem delikatnie wyjmij sernik z formy i udekoruj według własnego uznania. Możesz użyć owoców, bitą śmietanę, polewę czekoladową itp.
12. Porcje sernika podawaj schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka z budyniem bez spodu
sernik z wiaderka z budyniem na herbatnikach
sernik z wiaderka z budyniem bez masła
sernik z wiaderka z budyniem na kruchym spodzie
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu