Przepis na sernik z wiaderka z wielunia 📖
Przepis na sernik z Wiaderka z Wielunia:Składniki:
- 500g sera z Wiaderka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wymieszaj jajka ze szklanką cukru, dodaj mąki, skórkę otartą z cytryny oraz szczyptę soli.
2. Następnie dodaj starty ser z Wiaderka i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4. Mieszaninę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Sernik piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż się ładnie zarumieni.
6. Po upieczeniu studź sernik w temperaturze pokojowej, a potem schłódź go w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!