Przepis na seromakowiec tradycyjny 📖
Składniki:- 1 kg sera białego, twarogu
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka tłuszczu do ciasta
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
1. Przed rozpoczęciem przygotowań należy wysłuchać uważnie polecenia starszej osoby, która wyjaśni drobiazgi dotyczące przygotowania ciasta.
2. Wymieszać ze sobą pokruszony biały ser, cukier i 2 żółtka.
3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, rozpuszczonym tłuszczem i mlekiem. Dokładnie wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
5. Ponownie wymieszać delikatnie, aby połączyć składniki i wylać do natłuszczonej formy.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
7. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi owocami lub dżemem.
Smacznego!