Przepis na składniki naleśniki 📖
Składniki na naleśniki:- 1 ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Masło do smażenia
Opcjonalne dodatki:
- Dżem, powidła, lub masło orzechowe
- Świeże owoce
- Bitą śmietana
- Posypki (np. cukier puder, starta czekolada)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mleko, mąkę, jajka, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wszystko połącz, aż uzyskasz gładkie ciasto.
2. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i dodaj małą ilość masła.
3. Gdy masło się rozpuści, nalej na patelnię porcję ciasta naleśnikowego (wielkość zależy od preferencji), rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.
4. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z jednej strony, aż będą złociste. Następnie odwróć je ostrożnie i smaż z drugiej strony.
5. Usuń naleśniki z patelni i powtórz czynności aż zużyjesz całe ciasto.
6. Przełóż naleśniki na talerze i dodaj ulubione dodatki, jak dżem, owoce, bitą śmietanę czy cukier puder.
7. Naleśniki można składać na pół lub zwijać w rulony.
Smacznego!