Przepis na śledzie z ogórkiem kiszonym i czosnkiem 📖

Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 1 ogórek kiszony
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe dokładnie opłucz zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Ogórek kiszony również dokładnie opłucz i pokrój w cienkie plasterki.
3. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj drobno.
4. W miseczce wymieszaj ocet, olej, cukier oraz posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem wg własnego smaku.
5. Ułóż pokrojone filety śledziowe w naczyniu, na wierzch połóż plasterki ogórka kiszonego.
6. Polej całość przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.
7. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby smaki dokładnie się połączyły.
8. Przed podaniem odcedź sosem śledzie z ogórkiem kiszonym i czosnkiem i udekoruj świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

śledzie z ogórkiem kiszonym i cebulą
leczo z ogórkiem kiszonym
gulasz z ogórkiem kiszonym
sałatkę z ogórkiem kiszonym i cebulą
boeuf strogonow z ogórkiem kiszonym