Przepis na gulasz z ogórkiem kiszonym 📖
Oto przepis na gulasz z ogórkiem kiszonym:Składniki:
- 500g mięsa (np. wołowe, wieprzowe)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- puszka koncentratu pomidorowego
- pół litra bulionu (warzywny lub mięsny)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na kawałki.
2. Cebulę, czosnek, marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż, aż się zrumieni.
4. Dodaj cebulę i czosnek, smaż razem przez kilka minut.
5. Dodaj mąkę, paprykę słodką, kminek i majeranek, wymieszaj.
6. Wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszaj.
7. Dodaj marchewkę i ogórki kiszone pokrojone w plastry.
8. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Dusz wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę lub do momentu, kiedy mięso będzie miękkie i aromatyczne.
10. Podawaj danie z ulubionym dodatkiem, np. ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!