Przepis na słodkie kopytka 📖

Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
2. Po wystudzeniu ziemniaków, przetrzyj je przez sito lub utrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Do uzyskanego puree ziemniakowego dodaj jajko, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
5. Ciasto podziel na kawałki i z każdego uformuj wałek o grubości około 1-2 cm.
6. Następnie odłamuj małe kawałki ciasta - kopytka, formując je lekko na dłoniach.
7. Gotuj kopytka w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Około 2-3 minuty.
8. Odcedź kopytka i podawaj na talerzach. Możesz posypać je cukrem pudrem.
9. Smacznego!

Podobne przepisy

słodkie rogaliki
slodkie tiramisu
słodkie jedzenie
słodkie pankejki
tarty słodkie