Przepis na slodkie tiramisu 📖
Składniki:- 200g biszkoptów
- 250ml mocnej czarnej kawy
- 3 jajka
- 500g serka mascarpone
- 100g cukru
- 2 łyżki kakao do dekoracji
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru.
3. Żółtka ubijamy z resztą cukru, aż uzyskamy gładką masę.
4. Delikatnie dodajemy ser mascarpone do żółtek i mieszamy do połączenia składników.
5. Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy, aby zachować puszystość.
6. W naczyniu do przystrojenia układamy warstwy biszkoptów nasączonych wcześniej kawą.
7. Na biszkopty nakładamy warstwę masy serowej.
8. Powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, kończąc na masie serowej.
9. Na wierzchu posypujemy tiramisu kakao.
10. Przez minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki, aby tiramisu przegryzło się i stężało.
11. Gdy deser jest gotowy, kroimy go na porcje i podajemy.
Smacznego!