Przepis na słodkie pampuchy 📖
Oto prosty przepis na słodkie pampuchy:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- Szczypta soli
- Owoce np. maliny, truskawki, morele (opcjonalnie)
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, drożdże, łyżkę cukru i szczyptę soli w dużej misce.
2. W osobnym naczyniu podgrzej mleko z masłem, aż masło się roztopi. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
3. Dodaj roztrzepane jajka do mąki, a następnie powoli wlej ciepłe mleko z masłem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego małe kuleczki (pampuchy). Możesz dodatkowo ukryć w środku kawałki owoców.
6. Układaj pampuchy na natłuszczonym blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
7. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż pampuchy będą pięknie złociste.
9. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się wspaniałymi, słodkimi pampuchami. Smacznego!