Przepis na smaczne frytki 📖
Oto przepis na smaczne tradycyjne frytki:Składniki:
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- olej roślinny do smażenia
- sól
Instrukcje:
1. Obierz ziemniaki i pokrój je wzdłuż na prostokątne kawałki o grubości około 1 cm.
2. Włóż pokrojone ziemniaki do miski, a następnie zalej je zimną wodą. Pozostaw w wodzie przez około 30 minut. To pomoże usunąć nadmiar skrobi i nada frytkom chrupkości.
3. Po 30 minutach usuń ziemniaki z wody i osusz je ręcznikiem papierowym.
4. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Upewnij się, że garnki lub patelnie mają odpowiednią pojemność, aby zanurzyć frytki w oleju.
5. Dodaj ziemniaki do gorącego oleju partiami, aby uniknąć zbytniego przelania. Smaż frytki, aż staną się złote i chrupiące. Możesz sprawdzić gotowość, wkładając drewnianą szpikulę do frytki - jeśli nie ma oporu i frytki są chrupiące, są gotowe.
6. Wyjmij frytki z oleju i odłóż je na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu mógł się odsączyć. Posól gorące frytki do smaku.
7. Powtórz proces smażenia dla pozostałych partii ziemniaków.
8. Serwuj gorące frytki jako samodzielne danie lub jako dodatek do swoich ulubionych dań.
Smacznego!