Przepis na smaczne żeberka 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

1. Wieprzowe żeberka dokładnie umyj i osusz.
2. W misce wymieszaj czosnek, sos sojowy, miód, ocet winny, paprykę, sól i pieprz.
3. Do miski dodaj żeberka i dokładnie wymieszaj, aby dobrze je skropić.
4. Zostaw mięso w marynacie na około 30 minut, najlepiej w lodówce.
5. Następnie rozgrzej olej roślinny na dużej patelni i podsmaż żeberka z obu stron na średnim ogniu, aż staną się brązowe i chrupiące.
6. Po usmażeniu przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i polej pozostałą marynatą.
7. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny.
8. Po tym czasie usuń folię i piecz jeszcze przez kolejne 30 minut, aby żeberka się lekko zarumieniły.
9. Gotowe żeberka podawaj jako danie główne lub dodatek do innych dań.

Smacznego!

Podobne przepisy

smaczne frytki
smaczne gnocchi
smaczne jagodzianki
smaczne jedzenie
smaczne leczo