Przepis na smarowidło wątróbka 📖
Przepis na smarowidło wątróbka:Składniki:
- 250g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie zioła (np. tymianek, rozmaryn)
Instrukcje:
1. Wątróbkę dokładnie umyj i oczyść z żyłek.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
4. Dodaj wątróbkę do patelni i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż będzie dobrze przypieczona z zewnątrz, ale w środku jeszcze różowa.
5. Całość przełóż do blendera lub malaksera, dodaj sól, pieprz i zioła (jeśli używasz).
6. Zmiksuj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite i gładkie smarowidło.
7. Przelej do wybranej foremki lub słoika i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
8. Smarowidło wątróbkowe jest gotowe do spożycia! Może być wykorzystane jako dodatek do kanapek, tostów lub jako dip do warzyw.
Smacznego!