Przepis na wątróbka z gesi 📖

Składniki:
- 500 g wątróbki z gęsi
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek) do dekoracji

Instrukcje:
1. Wątróbkę oczyść, usuń nadmiar błonek i pokrój na plastry. Posól i popieprz według preferencji.
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj pokrojoną wątróbkę do cebuli i czosnku. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wątróbka będzie z zewnątrz lekko zrumieniona, a w środku różowa.
4. Zwiększ ogień i dodaj białe wino. Gotuj przez kilka minut, aż większość płynu odparuje.
5. Dodaj bulion drobiowy, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż wątróbka będzie miękka i soczysta. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
6. Przełóż wątróbkę z sosem na talerze, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj jako danie główne.
7. Możesz podać wątróbkę z grzankami, puree ziemniaczanym lub ulubioną sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z gęsi
rosół z gęsi
obiad z gęsi
mielone z gęsi
wątróbkę z gęsi