Przepis na smazone matiasy 📖

Składniki:
- filety z matiasa
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy

Sposób wykonania:

1. Filety z matiasa oczyścić z łusek i obciąć głowy oraz ogony.

2. W misce wymieszać mąkę, sól i pieprz.

3. W drugiej misce rozbijać jajko.

4. W trzeciej misce umieścić bułkę tartą.

5. Smażyć matiasy w dużym garnku z wodą aż do momentu, gdy mięso mięknie. Po ugotowaniu ostudź i wyjmij kości.

6. Każdy filet zanurzyć kolejno w mące, jajku, bułce tartej.

7. Wlej do patelni olej rzepakowy i rozgrzej na średnim ogniu.

8. Filety smażyć na rumiano z obu stron.

9. Gotowe filety z matiasa położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Podobne przepisy

śledzie matiasy solone
żeberka smażone
kopytka smażone
pierogi smażone
smażone tosty