Przepis na smazone matiasy 📖
Składniki:- filety z matiasa
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Sposób wykonania:
1. Filety z matiasa oczyścić z łusek i obciąć głowy oraz ogony.
2. W misce wymieszać mąkę, sól i pieprz.
3. W drugiej misce rozbijać jajko.
4. W trzeciej misce umieścić bułkę tartą.
5. Smażyć matiasy w dużym garnku z wodą aż do momentu, gdy mięso mięknie. Po ugotowaniu ostudź i wyjmij kości.
6. Każdy filet zanurzyć kolejno w mące, jajku, bułce tartej.
7. Wlej do patelni olej rzepakowy i rozgrzej na średnim ogniu.
8. Filety smażyć na rumiano z obu stron.
9. Gotowe filety z matiasa położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!