Przepis na sos czosnkowy z jajkami 📖
Przepis na sos czosnkowy z jajkami:Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka gorczycy
- 1 szklanka oleju
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku lub bardzo drobno posiekaj.
2. W osobnym naczyniu umieść jajka, ocet winny i gorczycę. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj olej do mieszanki jajeczno-gorczycowej, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje.
4. Wsyp przeciśniony czosnek do sosu, dodaj sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj.
5. Przypraw sos solą oraz pieprzem do smaku.
6. Gotowy sos czosnkowy z jajkami przelej do słoika i przechowuj w lodówce do momentu podania.
Sos czosnkowy z jajkami doskonale pasuje jako dodatek do mięsa, ryb, warzyw, a także jako dip do chleba. Smacznego!