Przepis na zapiekanke z jajkami 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200 g pieczywa (np. bagietki)
- 200 g szynki
- 150 g sera żółtego
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Najpierw umieść jajka w rondlu, wlej zimną wodę i zagotuj.
2. Gotuj jajka przez 8-10 minut, a następnie odcedź i obierz ze skorupek.
3. W tym czasie pokrój chleb, szynkę i ser żółty w plastry.
4. W małym rondlu podgrzewaj mleko z masłem do momentu, gdy masło się rozpuści. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
5. W naczyniu do zapiekania ułóż jedną warstwę chleba, na nią szynkę, a następnie połowę jajek. Ponownie ułóż warstwę chleba, resztę jajek i zakończ ostatnią warstwą chleba.
6. Zalej całość rozpuszczonym mlekiem z masłem.
7. Na wierzchu połóż plastry sera.
8. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika, który został wcześniej rozgrzany do 180°C.
9. Zapiekaj zapiekankę przez około 20-25 minut, do momentu, gdy ser się rozpuści i wierzch jest złocisty.
10. Wyjętą zapiekankę pozostaw na chwilę do ostudzenia, a następnie podawaj i smacznego!