Przepis na wątróbkę z jajkami 📖
Przepis na wątróbkę z jajkami:Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść, usuń błony i pokrój w cienkie plastry.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na dużej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj wątróbkę do patelni i smaż przez około 5 minut, aż nabierze złotego koloru.
5. Wsyp bulion drobiowy i gotuj przez kolejne 5 minut, aż wątróbka będzie miękka, a płyn odparuje.
6. W tym czasie ugotuj jajka na twardo, obierz je ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
7. Po upływie 5 minut od dodania bulionu, dodaj jajka na patelnię z wątróbką.
8. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż składniki się połączą.
9. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
10. Przełóż wątróbkę z jajkami na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.
11. Podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem chrupiącego pieczywa.
Smacznego!