Przepis na sos pomidorowy do pulpetów 📖
Składniki:- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż staną się miękkie i lekko złote.
3. Dodaj passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj cukier, oregano, bazylię, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
5. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aby sos się zagęścił i wszystkie smaki połączyły się.
6. Przed podaniem możesz sos zmiksować blenderem na gładką konsystencję lub pozostawić z kawałkami pomidorów, w zależności od preferencji.
Gotowy, aromatyczny sos pomidorowy jest idealny do podania z pulpetami. Smacznego!