Przepis na spaghetti carbonara z mięsem mielonym 📖

Składniki:
- 250 g spaghetti
- 200 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
- 2 jajka
- 50 g parmezanu, starty
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte lub posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.
2. Na dużą patelnię dodaj oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie dobrze przypieczone i miękkie. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
4. W misce roztrzep jajka, śmietanę i pół porcji startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę na patelnię z mięsem mielonym. Mieszaj, aż sos zgęstnieje.
5. Dodaj spaghetti do sosu i dokładnie wymieszaj, aby całe makaron było pokryte sosem.
6. Serwuj spaghetti na talerzach i posyp resztą startego parmezanu. Możesz również dodać odrobinę świeżego posiekanego koperku lub natki pietruszki do dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti z mięsem mielonym
spaghetti z mięsem mielonym bez pomidorów
spaghetti z mięsem mielonym i warzywami
dobre spaghetti z mięsem mielonym
spaghetti z mięsem mielonym z indyka