Przepis na spaghetti z mięsem mielonym z indyka 📖
Składniki:- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- 300 g spaghetti
- Parmezan do posypania
Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj odrobinę soli. Wrzuć spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj mięso mielone z indyka do rondla i smaż, mieszając, aż będzie całkowicie ugotowane i lekko zrumienione.
4. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, oregano i bazylia. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj wszystko razem.
5. Zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
6. Na talerzach rozłóż wcześniej ugotowane spaghetti, a po nich wyłóż porcję sosu z mięsem mielonym.
7. Posyp spaghetti startym parmezanem.
8. Podawaj od razu, ciesząc się pysznym spaghetti z mięsem mielonym z indyka. Smacznego!