Przepis na spaghetti z mięsem mielonym i warzywami 📖
Składniki:- 300g spaghetti
- 300g mięsa mielonego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan do podania
Instrukcje:
1. Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
4. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie dobrze podsmażone i nie będzie już różowe.
5. Dodaj do mięsa pokrojoną marchewkę i paprykę. Smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa będą lekko odrobinę miękkie.
6. Dodaj krojone pomidory i przecier pomidorowy. Posyp całość oregano i słodką papryką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.
8. Podawaj spaghetti z sosem i posyp startym parmezanem. Smacznego!